ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ
Η πόλη του Λουξεμβούργου είναι πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου. Έχει 100.000 κατοίκους και βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Αλζέτ και Πετρίζ. Αποτελεί το διοικητικό και οικονομικό κέντρο του κρατιδίου. Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται η έδρα του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καθώς και η διοικητική έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η παλιά μεσαιωνική πόλη, που βρίσκεται σε ένα ψηλό οροπέδιο ανάμεσα στα δύο ποτάμια, περιβάλλεται από προάστια και βιομηχανίες. Στην παλιά πόλη σώζονται η ρωμαϊκή οχύρωση, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας (17ος αιώνας), το δουκικό ανάκτορο (16ος αιώνας) κ.α. Το ιστορικό μέρος της πόλης και η οχύρωση της χαρακτηρίστηκαν το 1994 από την ΟΥΝΕΣΚΟ «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Παρά το συγκριτικά μικρό μέγεθος της πόλης, έχει πολλά αξιόλογα μουσεία: το πρόσφατα ανακαινισμένο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, το Λουξεμβούργο Μουσείο Ιστορίας της Πόλης, το νέο Grand Duke Jean Museum of Modern Art και το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Εκτός από τις δύο κύριες αίθουσες, το Grand Théâtre de Luxembourg και το Théâtre des Capucins , υπάρχει μια εντυπωσιακή νέα αίθουσα συναυλιών, η Philharmonie. Η πόλη του Λουξεμβούργου επίσης φημίζεται για την μεγάλη ποικιλία από εστιατόρια και κουζίνες, μεταξύ των οποίων τέσσερα έχουν βραβευθεί με αστέρια Michelin.

Πάρτε μια ιδέα:Δεν υπάρχουν σχόλια :